Törzstenyészet

Járt már a Magas-Bakonyban? Gyönyörű.

De számunkra jóval több ennél: tökéletes otthont nyújt az általunk tenyésztett pedigrés Charolais szarvasmarhának. Gazdaságunk a Magas-bakonyi Tájvédelmi Körzet szomszédságában helyezkedik el, ahol a dús, a gyógynövényekkel teli rétek, az árnyas ligetek sorába szépen beleillik a legelésző szarvasmarha.

Az itteni mikroklíma ideális a Charolais fajta számára: hűvös, csapadékos az időjárás, a levegő páradús. A napos órák magas száma kedvez az itteni különleges növényzet fejlődésének: legelnivaló zöld fű, értékes gyógynövények, széna. Ezek mind marháink táplálékát képezik, hozzájárulva egészségükhöz, termékenységükhöz, húsuk ízletességéhez. Növénytermesztési tapasztalataink és a kiváló időjárási, éghajlati viszonyok segítenek abban, hogy állataink kizárólag saját, általunk termelt és betakarított takarmányt kapjanak.

Ebben a tökéletes környezetben folytatjuk tenyésztői munkánkat, kizárólag A törzskönyves, pedigrés Charolais tenyészállatainkkal. Az állatok kora tavasztól késő őszig legelőn vannak, ahol a kiegészítő takarmány és fedett hely biztosított számukra, télen pedig istállók is rendelkezésükre állnak.

A harmatos legelőn, a zavartalan hegyvidéki levegőn születnek és nevelkednek a borjak, folyamatos felügyelet, foglalkozás és rendszeres állatorvosi kontroll mellett, így kiváló ellenálló képességű, szervezeti szilárdságú és könnyen kezelhető tenyész- illetve vágóállatokat nevelünk. Ehhez nagyban hozzájárul munkatársaink és állatorvosaink magas szakképzettsége, tapasztalata és elhivatottsága.

Tenyésztési munkánkat a legmodernebb módszerek, eljárások szerint szervezzük és ellenőrizzük, az általunk tenyésztett állatok vérvonala a kezdetektől nyomon követhető. Fajtatiszta Charolais marháink generációkon át hordozzák az egészség és a minőség értékét.

Tenyészbika

Bikáink a Charolais tenyészállományunk megbízható alapját képezik. Hatékonyak, melyet az általuk nemzett borjak száma és egészsége igazol. Erős szervezeti szilárdságuk, szabályos, jó szerkezetű lábaik, széles dongás mellkasuk, széles és kiválóan izmolt egyenes hátuk kiváló genetikájukat dicséri.

A folyamatosan ellenőrzött tenyésztés, a természetes fedeztetés és a mesterséges termékenyítés bikáinknak genetikáját garantálja. Jó alkalmazkodó képességűek, a környezet és az időjárás  nem befolyásolja őket. A bikák ideális kiválasztásakor az ivadékvizsgálat segítségével, nagy növekedési eréllyel rendelkező, jó konstitúciójú, egészséges borjak születnek. Ugyancsak prioritásként kezeljük, hogy a tehenek ellési folyamata a lehető legzökkenőmentesebben valósuljon meg és nagy növekedési képességgel rendelkező borjakat kapjunk.

Tenyészüsző

Pedigrés tenyészállományunkból kikerülő tenyészüszőink kiváló genetikával rendelkeznek, egészségesek, kezesek, minden dokumentációval rendelkeznek, kiváló alapot nyújtanak egy színvonalas tenyészet számára. Könnyen alkalmazkodnak a szélsőséges körülményekhez és csodálatos borjakat hoznak a világra, kiválóan örökítik genetikai értékeiket.

Üszőink korrekt felépítésűek, szépen izmoltak, koruknak megfelelő fejlettségi szinttel rendelkeznek. Az AgroQ Kft. tenyészetének genetikai állományából származó borjaknak nagy a növekedési potenciáljuk és erősek, köszönhetően a kiváló tartási körülményeknek, és a Charolais fajta remek anyai ösztöneinek, nevelőképességének.

Törzstenyészetünkből az alábbi élőállatok rendelhetők:

  • bikaborjú
  • vemhes üsző
  • üsző
  • tenyészbika